2012. október 5., péntek

Hogy mi a jó a varrógépben?????
Hát, azon kívül, hogy hangosan zakatol, a legjobb dolog a varrógépben az, hogy rengeteg sikerélményt gyűjt az ember lánya, piszkosul rövid idő alatt. (Gondoltam én, aki mindig szereti megfogni a dolgok könnyebb végét.)
Miután túljutottam a cérnabefűzés izgalmas mutatványán, rögtön nekiálltam egyenes vonalakat varrni. Vagyis csak szerettem volna, mert az anyag össze-vissza csúszkált, a cérna összehúzta az anyagot, kihagyott az öltés, és eltört a tű......
Szerencsére volt, aki segített. Így hamar begyűjtöttem a legfontosabb tudnivalókat, amit egy kezdő varrónőnek tudnia kell:
1. Az anyag minőségéhez kell választani a tűt és a cérnát. Vékony, finom anyagokhoz pici tű és vékony cérna, vaskosabb kelmékhez erősebb tű, strapabíróbb cérna dukál.
2. Gyűrött anyagot nem nagy élmény varrni, egy kis vasalás mindig segít!
3. Tessék fogni és feszesen tartani mindkét cérnaszálat az első 2-3 öltésnél! Jobb kézzel finoman hátra húzva nem fogja begyűrni a gép, és így elkerülhető, hogy az anyag szélén hatalmas cérnagombolyag keletkezzen, melybe végül beletörik a tű. :D hogy én ezt a hibát hányszor elkövettem!

Aztán az is fontos, hogy rájöttem, hiába bámulom mereven a tűt, attól még nem lesz egyenes a varratom. Pedig bűvöltem szorgalmasan a fránya tűt, és suttogtam magamban, hogy tudok egyenesen varrni! Tudok! Tudok egyenes varrást, az neeeem nehééééz!
Hát, ez nem így működik! Mire rájöttem, hogy a talp széléhez igazodva kell az anyagot vezetni, már össze-vissza lyuggattam egy egész Röltex-nyi anyagot.

Végül is megszülettek az első alkotásaim, többek között egy térdnadrág, amivel csak egy gond volt: máig sem értem hogy miért, de valami bizarr szoknya lett belőle.
Kép sajnos nincs róla, pedig micsoda mutatvány volt! Szándékosan sem lehetne rosszabbat produkálni.

2 megjegyzés:

  1. Én a mai napig nem kerültem szorosabb barátságba a varrógéppel:( Pedig tudom, gyakorolni kell, próbálkozni, és így lesz sikerélmény. Kíváncsian várom a további bejegyzéseket!

    VálaszTörlés
  2. Melcsikém! Ugorjunk neki, ha van kedved! Garantálom Neked, hogy 5 perc alatt tökéletesen egyenes vonalban fogsz varrni! :D

    VálaszTörlés

ez az. megjegyzés-űrlap sablon. let's see how it works :)